CHAMPAGNE CARBON
Lugu CARBONist on paslik alustada maailma üheks tunnustatuimaks sommljeeks peetava prantslase Jean-Luc Pouteau sõnadega: „To those who may find the bottle surprising, I must say that the most remarkable aspects are hidden inside, eagerly awaiting the chance to dazzle our palates.“ Pisut vabamas tõlkes: „Neile, kes leiavad (Carboni) pudeli olevat üllatava, pean ütlema, et kõige tähelepanuväärsem peitub (siiski) pudeli sees, oodates innustunult võimalust pimestada me maitsemeeli“. Ja sellega tuleb tuhatkordselt nõustuda. Tõsi, kõige esimene, mida nende suurepäraste, innovatiivsete ning kõiki reegleid justkui rikkuvate šampanjade puhul näeme, on eriline pudel – mässitud sõna otses mõttes süsinik-fiiber kapslisse, mis kutsub vaatama ja katsuma. Pudel on tavapudelist raskem, kuid mitte märgatavalt. Pudeli kael on jämedam ning korgi eemaldamine uhkeldava sabrage’ teel ei ole elegantselt võimalik, sest fiiberkapsel ulatub kõrgele üles. Süsnikkapslisse „riietatud“ pudel hoiab soovitud temperatuuri 5-6 tunni jooksul ehk piisavalt maha jahutatud šampanja puhul võib olla kindel, et see ei vaja ilmtingimata täiendavat jääanumat serveerimisel ning šampanja pikemal nautimisel.
Carboni tiim, mis on lisaks oma signatuuršampanjale Cuvée CARBON BRUT ning hunnitultele Blanc de Blancs Grand Cru ja Rosée Brut šampanjadele, töötanud välja spetsiaalse cuvée F1’le (Formula 1), samuti luksusautode tootjale Bugatti, tõdeb, et pudelil on vaieldamatult oluline roll, et erakordne šampanja selles saaks särada pedjestaalil koos võitjaga või kihutada kiirteel piltlikult öeldes võidu kaunimaga kaunimast. Ja sellest mängus ei jää Carbon, tõsi, alla kummalegi. Vastupidi! Kuid mitte pudelist ei ole siinkohal mõtet nii pikalt kõneleda. Räägime pigem selle sisust! Sest see erutab kõiki, kes Carboni mistahes cuvéed proovinud, oluliselt enam ja sügavamalt ning sõnal „intriig“ on, etteruttavalt, selles kõiges suur roll. Peale mitut ärevat, lausa magamata ööd ja mitmekordset testimist, peas ikka veel tuhat küsimust sellest, kuidas on võimalik, et üks aroom avaneb kiht-kihilt 5, 6 ja isegi enam kordi või et maitse muutub samas taktis ja tabamatutel kiirustel, intrigeerides iga sõõmuga üha enma ja enam, oli just Carbon šampanjade sisu, nende eriliselt intrigeeriv olemus see, mis pani otsustama tuua need ka Eesti turule kõnetamaks samasuguseid esteete ning tõelisi kirglikke šampnjagurmaane nagu on Carbon’i meeskond ja selle nested ise.
Carbon, see on väljakutse. Carbon, see on dissidentne esteet, konventsioonide rikkuja, kes ometi töötab šampanjamaailma kõige ehedamaid traditisoone järgides. Carbon on mängija, kes vaidlustab tavapärase. Ta on justkui vaba elektron, kes rikub kõiki loogikareegleid. Sündinud eksperimenteerija, keda ei saa paigutada ühtegi tunnustatud kategooriasse. Looja, kes teab, et šampanja sünd on samapalju kunst kui teadus. Algab aga kõik, nii nagu mistahes šampanja puhul, marjadest ja põllust ning tohutust pühendumisest luu parim võimalik, anda selleks kõik.
Cuvée Carbon valmistamisel kasutatakse kõiki kolme traditsioonilist šampnajaviinamarja - karakteriga Pinot Noir'i, sillerdav-mineraalset Chardonnay'd ning meelisklevat Meunier'i, kusjuures Chardonnay, maja peamine ehk dominante mari, tuleb Côte des Blancs Premier Cru aedadest, Pinot Noir aga Marne Valley’st. Lisades suurepärastele viinamarjadele veinimestri võlukunsti ning esimese Carbon cuvée väljatöötamisele eelnenud täpselt mõõdetud 1095 päeva, mis tänaseni annavad kammertooni kogu maja loomingule ning meenutavad kõiki õnnestumisi ja ka ebaõnnestumisi, mida selles majas ei kardeta, vaid võetakse kui õppetundi parima saavutamiseks, on tulemus erakordne. Iga cuvée kõneleb seejuures oma lugu ning sellest võiks rääkida eraldi pikemalt, justkui kunstinäitusel üht erakordset meistriteost esitledes. Ent oma silm on kuningas ning oma maitsemeel kõige parem hindaja. Sestap, parimaid naudinguid Champagne Carbon cuvéede, eriliste hetkede ning parimate sõprade seltsis! La Vie est Belle! Sest elu on ilus!